Forsiden

Fikenbladets alltid salmesang

Salmesang er et kraftig spirituelt virkemiddel som er tilgjengelig for alle. Salmenes tekster gjenspeiler levd tro med stor slitestyrke. Mange av salmene har
også fått tonefølge av melodier som skaper innlevelse og inderlighet. Det gjelder ikke minst folketoner og folkemusikk, både fra Norge og andre land.
Et tredje moment er det sosiale aspekt ved salmesangen. Menighetene har kjent seg igjen i salmenes tekster og funnet i dem et uttrykk for deres tro.For mange år siden intervjuet jeg salmedikteren Svein Ellingsen. Han fortalte at i gamle dager ble salmeboken kalt for Vademekum, som betyr "Gå med oss".
For hadde alltid med seg salmeboken i arbeid og fritid. I pauser i arbeidet og når de ellers følte trang for det, var det enkelt å synge en salme fra salmeboken.

En salme som synges mye i Sverige for tiden er Världen som nu föds på nytt Den ble skrevet på 1100-tallet av Adam av St. Victor. Her en en versjon med musikk til.
Melodien laget av Johan Peter Emilius Hartmann brukes også til Grundtvigs Blomstre som en rosengård.

Salmer til alle tider finner du nå på NRK P1+. Programmet sendes hver søndag mellom klokken 20.03 og 21.00. Programserien har også en halvtimes sending på NRK P1 på søndager fra klokken 22,05.

kirken.no kan du lese mer om arbeidet med den nye salmeboken.

På nettstedet You Tube ligger en rekke salmer på en rekke språk. Kirken.no har laget en lenkesamling som gjør det enklere å finne salmer på You Tube.

Og når du først er inne på You Tube, dagen vil helt sikkert få et løft hvis du lytter til Whitney Houstons framføring av How Great Thou Art.

På Spotify vil du også finne mange salmer, for eksempel Synnøve Aanensens: Salmer og åndelige viser.

På dette netstedet finner du også salmer av gruppen SalmeKlang.

I Danmark er hele salmeboken lagt ut på nettet.

I november 2014 skal NRK sende 60 timer med kontinerlig salmesang fra Vår Frue kirke i Trondheim når hele salmeboken skal syges igjennom.

De to biskopene Erling Pettersen i Stavanger og Halvor Nordhaug i Bjørgvin står bak nettstedet salmekveld.no.Nettstedet har som mål å inspirere til skattejakt i den nye salmeboken og å vise hvordan man kan arrangere salmekvelder i hjemmene.