Forsiden

Vern om menneskeverdet

Gedächtniskirche Berlin
Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche i Berlin (Foto: Audun Stølås)

 

 

Under en vandring med små avstikkere i den største shoppinggaten i Berlin, Kurfürstendamm,. kan du plutselig være midt inne i Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche. Kirkerommet er preget av de mange blå glassmosaikkene. Men bak i kirken er det et minnested over de som mistet livet da de protesterte mot naziregimets misgjerninger mot ulike folkegrupper som jøder, romfolk og andre.
Flere av de som mistet livet fordi de stod opp for menneskeverdet tilhørte Bekjennelseskirken (Bekentnisskirchen) fra 1934 til 1945. En av lederne i denne kirken var Martin Niemöller. Under første verdenskrig var han ubåtkaptein i den tyske marine. Etter krigen studerte han teologi og ble han luthersk prest og en leder i kampen mot kirkepartiet Tyske kristne, som hadde som mål å nazifisere alle de tyske kirker.
Niemöller er etter krigen blitt kjent som opphavsmann til diktet Likegyldighet.

 

 

Diktet lyder slik:

Først tok de kommunistene,
men jeg brydde meg ikke
for jeg var ikke kommunist.

Deretter tok de fagforeningsfolkene,
men jeg brydde meg ikke
for jeg var ikke fagforeningsmann.

Så tok de jødene,
men jeg brydde meg ikke
for jeg var ikke jøde.

Til slutt tok de meg.
Men da var det ingen igjen til å bry seg.

Diktet er gjengitt i flere versjoner og blant de forfulgte grupper er i noen utgaver også brukt Jehovas vitner og uhelbredelig syke. Niemöller ble fengslet i 1937 og satt
frem til 1945 i konsentrasjonsleirene Dachau og Sachsenhausen. Han døde i 1984.

En av Niemöllers medarbeidere i Bekjennelseskirken var Gerhard Jacobi, som var prest i Gedächtniskirche i Berlin. De arbeidet sammen med en rekke kjente og
ukjente kvinner og menn som satte sine liv i fare ved å hjelpe jøder som stod i fare for å bli sendt til nazismens utryddelsesleire.