Forsiden

Praha - quiz

1. På bildet over ser du en kjent bro i Praha som går over elven Vltava (Moldau). Langs broen er det en rekke statuer. Hva heter denne broen?

2. I bakgrunnen midt på bildet ser du byens fantastiske katedral. Hva heter den?

3. I Praha er trikken et effektivt kommuikasjonsmiddel. I en aviskiosk kan du kjøpe en billett som gjelder for ett eller flere døgn. På første trikketuren stempler du selv på en automat på trikken og oppbevarer billetten i tilfelle det skulle bli kontroll. Hvor mye koster en billett som gir deg rett til å kjøre så mye du vil med trikk i ett døgn?

4. Denne forfatteren ble født i en tyskspråklig jødisk familie i Praha i 1883 og døde i samme by i 1924 etter at ha sju år tidligere hadde fått tuberkulose. Han var da en ukjent forfatter, men etterlot seg flere publiserte manuskripter, som han ba noen av sine venner tilintetgjøre etter sin død. En av dem publiserte manskriptene i stedet og de er i dag blant de mest verdifulle verker i verdenslitteraturen. Et av dem heter "Prosessen". Hva heter forfatteren?

5. Han ble født i Praha i 1936 og var kjent som forfatter og menneskerettighetsforkjemper da han 29. desember 1989 ble valgt til den første president i et samlet Tsjekkoslovakia etter at det moskvastøttede kommunistpartiet i landet var avsatt. Hvem snakker vi om?

6. På torget i Gamlebyen i Praha står det en statue av en kirkereformator som 6. juli 1415 ble brent på bålet etter anklager om kirkelig vranglære. Hva het han?

 

Svarene:

1. Karlsbroen

2. St.Vitus-katedralen

3. Ca. 30 norske kroner

4. Franz Kafka

5. Václav Havel

6. Jan Hus