Forsiden

Fleip eller fakta?

1. Keiserpingvin er en pingvinrase som lever i Antarktis. Men det er også navnet på en eksklusiv rødvin som ble laget i keisertidens Kina. Fleip eller fakta?

2. Nils Olav er navet på en kongepingvin i Edinburgh Zoo som er blitt adoptert av Hans Majestets Kongens garde og stadig forfremmet i pakt med gardens deltakelse i Edinborgh Military Tattoo. Pingvinen er nå æresoberst. Den er også adlet.

3. Travhesten Alm Svarten ble tildelt kulturprisen av Gran kommune. Fleip eller fakta?

4. I Dagsrevyens barndom ble innannonseringen ordnet slik at en globus ble hengt opp i en snor og snurret rundt mens kameraet gikk, samtidig som en fjernstyrt grammofon spilte kjenningsmelodien.

5. Farsunds Avis oppstod på grunn av en trykkfeil. Den radikale avisen Lister brakte i 1889 en artikkel fra en fest arrangert av Farsund Høire. Presteskapet deltok på festen og ble i artikkelen omtalt som «presteskrap». Trolig var dette en trykkfeil, men reaksjonen fra byens borgerskap var sterke og de startet en egen avis.

6. TV2 har helt siden starten satset på kvinnelige værmeldere. Høsten 2012 klaget en tv-seer Storm Geo, som leverer værtjenestene til TV2, inn for likestillings- og diskrimineringsombdet. fordi han mente at denne praksisen utelukket menn. En medieforsker på Høgskolen i Volda oppfordret Storm Geo ti å ansette menn og eldre kvinner.

7. Nord-Koreas diktator, Kim Jong Un, har refset landets meteorologer for at det er for mange ukorrekte værmeldinger.

 

 

Keiserpingvin-familie. (Foto: Wikimedia)

 

8. Balaklava er navnet på en vei på Jeløy i Moss oppkalt etter britenes seier over Russland i Krimkrigen på 1800-tallet.

9. Stylister var tjenere i kirkene i gamle dager. De sørget for at biskoper og prester tok seg finest mulig ut når de forrettet gudstjeneste.

 

Svarene:

1. Fleip

2. Fakta

3. Fakta

4. Fakta

5. Fakta

6. Fakta

7. Fakta

8. Fakta

9. Fleip (Stylister var i urkirken hellige menn som oppholdt seg på stolper og steler)